Miért legyen mobilappom?


Személyes

Bár a mobil eszközök kijelzője jellemzően kisebb, mint a számítógépek és notebookok kijelzője, a tapasztalatok szerint a megfelelően kialakított mobil alkalmazás képernyő mégis vonzóbb a felhasználók számára, mint egy weboldal. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a mobil eszköz szinte mindig kéznél van. Például egy banki ügyfélszolgálati alkalmazásokat vizsgáló statisztikából megtudhattuk, hogy a felhasználók döntő többsége előnyben részesíti a mobilbank szolgáltatásait a netbankéval szemben.
Ezek alapján tehát a legtöbb esetben érdemes megfontolni a mobilra optimalizált esetleg reszponzív weboldalak helyett natív alkalmazások fejlesztését. A mérlegelésnél célszerű figyelembe venni, hogy ugyan a modern webes technológiák közel minden natív funkciót elérhetővé tesznek a weboldalak számára (például fénykép készítés, helymeghatározás), ugyanakkor egyrészt mégsem minden funkciót fednek le (pl. cache-elések, galéria elérése), másrészt egy saját mobil alkalmazás presztízs értékkel bír.

Presztízs

A valós üzleti piacokon az egészséges verseny megköveteli a kis- és nagyvállalatoktól, hogy nyissanak az újdonságokra – legyen szó kapcsolattartásról, kommunikációról vagy marketingről. Miként a 2000-es évek elején az üzleti weboldal mércét állított a vállalkozások számára, úgy a weboldal helyébe lépve az új mércét a mobil alkalmazás adja. Vagyis egy a saját piacán egy önmagát magasabbra pozícionálni kívánó vállalkozás számára elengedhetetlen a megfelelő színvonalú alkalmazás lefejlesztése, akár csak presztízs-beruházás formájában is.

Komfort érzet

A reszponzív tartalmakkal szemben a natív mobil alkalmazások egyik legfőbb előnye felhasználói élmény szempontjából, hogy azok megjelenése és animációi teljes mértékben az adott platformon „megszokott” sztenderdeknek megfelelően alakítható ki. Mára már elmondható, hogy egy igényes mobil alkalmazás – habár ugyanazon funkcionalitást nyújtja is, mégsem nézhet ki ugyanúgy a különböző mobil platformokon. Gondoljunk csak például a Windows Phone csempés megjelenítéseire, az Android középpontos képernyő-váltás animációira, az iOS oldal-irányú csúszás animációira vagy egyszerűen csak a teli és körvonalas ikonok használatára. Fontos tehát látni, hogy a felhasználói élmény tervezésekor a platformra szabott megjelenés egy olyan eszköz a megfelelő szakember kezében, amely jelentős komfortérzetet biztosíthat a felhasználónak.

Natív funkcionalitás

Számos esetben tapasztalható, hogy egy-egy meghatározott funkcionalitás csak jelentős performancia vesztés árán vagy egyáltalán nem fedhető le reszponzív webes tartalmakkal, még HTML5 használatával sem. Ilyen funkcionalitások jellemzően a perifériák (bluetooth, lokáció, kamera, gyorsulásmérő) használatára, a más alkalmazásokkal történő interakcióra illetve a performancia-igényes animációk kivitelezésére vonatkozó igények. Ráadásul a natív funkciók tesztelését nem kell elvégezni a felhasználók által használt számos gyári és letölthető böngésző alkalmazással.

Mobil eszközök széleskörű lefedése

A natív alkalmazások segítségével még az egyedi kivételek kezelésével együtt is egyszerűbben lefedhetőek a különböző típusú mobil eszközökön történő megjelenítési és funkcionalitási igények. Sőt, egy megfelelően tervezett és implementál ún. univerzális alkalmazás segítségével az Android/Windows alkalmazás megfelelően működhet Android/Windows mobil telefonon, tableten és laptopon.
android platform logo gray android platform logo
ANDROID fejlesztés
Alkalmazásfejlesztés a legelterjedtebb platformra
Tovább
apple platform logo gray apple platform logo
iOS fejlesztés
A legnépszerűbb célcsoport platformja
Tovább
windows phone platform logo gray windows phone platform logo gray
WindowsPhone fejlesztés
Alkalmazások a feltörekvő platformon
Tovább
Valami történt.