Android mobilalkalmazás fejlesztés


Az Android platform egyértelműen a legtöbbet használt mobil platform, világszinten a mobileszközök 82%-án fut Android 2015 második negyedévében. Az Android népszerűségének oka, hogy a legolcsóbb árfekvésű okostelefonok a felhasználók széles köréhez jutnak el, míg a másik két domináns platform készülékei ezekkel a telefonokkal árban nem versenyezhetnek. Ennek következményeképpen a felhasználók egy része a telefonáláson és sms-ezésen kívül semmilyen okostelefon-funkciót nem használ a készüléken, ám mivel az Android penetrációja Magyarországon is hasonlóan magas, aki mobil alkalmazás készítését tervezi, nem hagyhatja figyelmen kívül az Androidot.
Az Android elterjedtségének azonban van egy a fejlesztést és tesztelést is egyaránt megnehezítő tulajdonsága: a különböző gyártói implementációk és Android verziók mentén kifejezetten sokféle klienspéldányt kell tudni üzemeltetni.
Az Androidos készülékek változatosságának és árkategóriájának előnye pedig az, hogy egyes telefonok ipari környezetben is használhatóak. A különböző ipari védettségű mobil telefonok és tabletek árfekvése szintén kedvező, így célhardverként felhasználva lehetővé teszik az ipari környezetben történő működtetést.
A Google fejlesztésében álló Android operációs rendszer köszönhetően egyrészt a rugalmas és könnyen terjeszthető mobil alkalmazásoknak, másrészt az Android alapú eszközök elterjedésének egyre nagyobb közösséget fog össze. A világszerte nagy számú elégedett felhasználó és a Google Play áruházból letölthető számtalan mobil alkalmazás az Android további terjedését prognosztozálja. Ahogy 15 évvel ezelőtt minden vállalkozás fokozatosan megjelent a weben, úgy napjainkban fokozatosan nyitnak a vállalkozások a mobil alkalmazás fejlesztés irányába. Ezen alkalmazások egy része csak a weboldalhoz hasonló tartalommal bír, azonban számtalan olyan többletfunkcionalitás található, amiért érdemes lehet saját mobil alkalmazás fejlesztésébe kezdeni.
A saját mobilalkalmazás fejlesztés egyaránt szolgálhat marketing célt vagy konkrét funkcionalitást. Előbbi esetben a mobil alkalmazás valamely vállalat, termék vagy szolgáltatás népszerűsítése céljából születik, ahol a célközönség a marketing szempontból célcsoportnak tekinthető felhasználók (jól mérhető) közössége. Utóbbi esetben azonban a marketing célt egy funkcionális cél váltja fel, amikor is a mobil alkalmazás közreműködésével a mobileszköz például egy vállalati információs rendszer részeként az információ áramlást vagy a nyomkövetést teszi lehetővé. De kiváltképpen az Android alapú mobil eszközök esetén lehetőség nyílik speciális, ipari felhasználású eszközök (például ipari nyomtatók) mobil alkalmazáson keresztül történő irányítására is.
Tekintve az Androidos készülékek számosságá, az Android alkalmazások felhasználási köre nagyon sokrltű lehet. Az Android alkalmazás fejlesztés célja lehet például egy belső használatú adminisztrációs rendszer, amely a munkatársak távoli elérését, útvonal adminisztrációját teszi lehetővé. De például szolgálhatja egy Android fejlesztés a gyártási/termelési folyamatok irányítását is, hiszen egy megfelelő mobil alkalmazás segítségével számos adminisztrációs és logisztikai feladat elvágezhető. Ráadásul lézetnek különböző ipari szabványoknak megfelelő Android alapú készülékek, melyek ipari környezetben is üzemeltethetők. De egy Android alkalmazás nyújthat közösségi élményt is vagy kiválóan alkalmas például magazinok, weboldalak vagy egyéb tartalmak mobileszközös szolgáltatására is.
android platform logo gray android platform logo
ANDROID fejlesztés
Alkalmazásfejlesztés a legelterjedtebb platformra
A legnépszerűbb célcsoport platformja
Alkalmazások a feltörekvő platformon
Valami történt.